Богдан Львов у суді
Богдан Львов у суді

У справі про поновлення Богдана Львова на посаді судді Верховного Суду долучили нові докази – інтерв’ю «Схем» (проєкт Радіо Свобода) з колишнім суддею та копію договору від 2012-го року про дарування ним частки квартири у Москві, в якому дарувальником вказаний «громадянин Російської Федерації Богдан Львов» із зазначенням детальних даних його російського паспорту.

Документи та інтерв’ю, в якому Львов не заперечував, що мав родичів і нерухомість в Москві, були опубліковані Радіо Свобода 29 травня.

На засіданні у Шостому апеляційному адміністративному суді 30 травня представники Служби безпеки України клопотали про долучення цих доказів до справи. Суд ухвалив рішення це клопотання задовольнити. Для вивчення доказів колегія оголосила перерву в засіданні до 12 червня.

У цьому судовому процесі Богдан Львов оскаржує рішення про припинення його повноважень, яке ухвалив ексголова Верховного суду Всеволод Князєв на підставі листа СБУ про наявність у Львова громадянства РФ після виходу розслідування «Схем». Колишній суддя Богдан Львов не визнає, що коли-небудь отримував паспорт країни-агресора, попри численні докази.

Під час засідання 30 травня представник СБУ повідомив, що вони просять долучити до матеріалів судової справи інтерв’ю «Схем» з Богданом Львовом, в якому журналіст Георгій Шабаєв запитав у колишнього судді про дарування ним у 2012-му році частки московської квартири своїй дружині – про що свідчить відповідний договір. У ньому дарувальником вказаний «громадянин Російської Федерації Богдан Львов» із зазначенням детальних даних його російського паспорту.

Цей документ був укладений у трьох примірниках, два з яких зберігали сторони угоди, а інший – російські державні реєстратори. Копію цього договору спершу вдалося отримати юристам Dead Lawyers Society. А згодом і журналістам «Схемам» вдалось дістати копію документу з Російської Федерації і опублікувати його. В інтерв’ю Богдан Львов не спростовував, що мав родичів і нерухомість в Москві, але відмовився коментувати тему цієї квартири, посилаючись на таємницю слідства, яке проводить НАБУ у справі про недекларування.

Захист Богдана Львова заперечив проти цього клопотання. На думку колишнього судді, ця інформація «була опублікована раніше», а наведені дані «не стосуються питань звільнення, що є предметом розгляду у судовій справі».

Колегія суддів клопотання СБУ вирішила задовольнити. Суд оголосив перерву у засіданні для вивчення нових доказів до 11:30 12 червня.

5 жовтня 2022 року Голова Верховного суду Всеволод Князєв відрахував голову Касаційного господарського суду Богдана Львова зі штату Верховного суду на підставі листа СБУ про наявність у нього громадянства РФ.

15 вересня того ж року журналісти-розслідувачі «Схем» оприлюднили розслідування «Український суддя з російським паспортом», в якому навели численні докази з низки джерел та баз даних, в тому числі публічних, що голова Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдан Львов є громадянином Російської Федерації. Він отримав громадянство ще у 1999 році у Москві, на той момент вже працюючи суддею в Україні. А у 2012 році оновив паспорт РФ після досягнення 45-річчя.

Журналісти встановили, що в день підпису заяви про отримання паспорта, оформленої від його імені, він перебував у Москві. Саме за російським паспортом Богдана Львова проводилися операції з незадекларованим нерухомим майном його родини в Москві, йшлося в розслідуванні з посиланням на історичні витяги з реєстру нерухомості РФ.

Про це свідчить, серед іншого, договір дарування частки квартири у столиці Росії від 2012 року. В день оформлення цієї угоди він також приїжджав до російської столиці потягом з Києва. Його дружина, яка народилася в Москві, також має громадянство РФ.

Богдан Львов не визнає, що коли-небудь отримував паспорт країни-агресора, попри численні докази.

Згідно з Конституцією України, набуття суддею громадянства іншої країни – це підстава для припинення його повноважень. У коментарі журналістам до виходу розслідування сам суддя заявив, що російського громадянства у нього немає, але попросив надати йому документи і час, щоб «розібратися», після чого не надав додаткових доказів на підтвердження своїх слів.

Після виходу розслідування суддя Львов визнав, що в реєстрах РФ є дані про його громадянство, але заявив, що це «якісна підробка» для «дестабілізації роботи судової системи України». 26 та 28 вересня 2022 року він опублікував дописи на своїй сторінці у фейсбуці, ставлячи під сумнів окремі документи з розслідування, називаючи його «чистим фейком».

У своєму детальному аналізі «Український суддя з паспортом РФ. Продовження розслідування «Схем»» журналісти спростували звинувачення Львова та покроково підтвердили висновки свого розслідування.

Журналіст-розслідувач видання Bellingcat Христо Грозєв, проаналізувавши справу голови Касаційного господарського суду Богдана Львова, також підтвердив, що український суддя має громадянство Російської Федерації. Він виключив, що це могла бути «якісна» підробка, як заявив Львов після виходу журналістського розслідування «Схем», оскільки суддя мав громадянство країни-агресорки задовго до публікації журналістами відповідних фактів. Це, в тому числі, випливає із російських баз, вивантажених багато років тому, в які неможливо внести зміни.

Після публікації розслідування у НАБУ відкрили кримінальне провадження за фактами ймовірного недекларування квартири суддею за за ч.1 ст. 366-2 Кримінального кодексу України – «умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації». Журналістів «Схем» викликали на допит у цьому провадженні як свідків.

10 січня 2024-го року суд першої інстанції задовольнив позов Богдана Львова щодо поновлення на посаді судді Верховного суду і виплати заробітної плати «за час вимушеного прогулу», з чим Верховний суд не погодився та подав апеляцію.

Джерело: https://www.radiosvoboda.org/