Супутникові знімки вперше зафіксували спеціальний китайський авіаносець виключно для дронів, який влада Китаю кілька років офіційно приховує від світу і тримає далеко від основних китайських портів, повідомляє американське видання Naval News.

Аналітики спробували з’ясувати можливі характеристики «дрононосця».

Супутниковий знімок від 6 травня 2024 року, зроблений над однією з верфей річки Янцзи в провінції Цзянсу поруч із Нанкіном та Шанхаєм. Літерою А позначено секретний китайський «дрононосець». Джерело: Naval News / SkyWatch, Airbus

В одній із верфей річки Янцзи провінції Цзянсу (поруч із містами Нанкін та Шанхай) супутниками був зафіксований перший у світі «дрононосець» ВМФ Китаю — корабель авіаносного типу, призначений виключно для запуску бойових або розвідувальних дронів різних розмірів.

За даними розвідки США та видання Naval News, корабель був побудований ще 2022 року і з того часу його існування Китаєм ніяк не визнається.

«Дрононосець» є четвертим за рахунком авіаносцем Китаю і розташований він «навмисно далеко» від основних суднобудівних заводів Шанхаю. Апарат не схожий на якийсь відомий західний корабель, зазначають аналітики.

За габаритами він менший, ніж звичайний авіаносець. Політна палуба приблизно на дві третини коротша і наполовину вже найбільших зразків авіаносних суден. Конструкція польотної палуби не дозволяє одночасно запускати та садити апарати, але підходить для поступового зльоту та посадки безпілотників з нерухомим крилом та розмахом крил до 20 метрів.

«Корпус «дрононосця» теж незвичайний – це широкий катамаран. Така форма корабля була лише концепцією, ніхто досі не наважувався таке реалізувати. Через низку польотної палуби апарат, швидше за все, не має ангарів, або в них дуже невисокі стелі», — аналізує старший науковий співробітник Інституту Мітчелла і колишній офіцер розвідки ВМС США Дж. Майкл Дам.

Китай построил и скрывает в тайне первый в мире «дрононосец»

Китайський «дрононосець». Джерело: Naval News / SkyWatch, Airbus

Майкл Дам вважає, що такий апарат не призначений для тривалого ведення бою і скоріше є експериментальною платформою для випробувань безпілотників у морі, або він виконуватиме інші дослідні місії.