Національна прокуратура Польщі оголосила у розшук суддю Другого воєводського адміністративного суду Варшави Томаша Шмідта, якого звинувачують у передачі іноземній розвідці секретних відомостей та участі у діяльності іноземних спецслужб. На день раніше суд у Варшаві заочно заарештував його. Про це повідомляє RMF24.

Рішення про оголошення його в міжнародний розшук поки що не прийнято.

Томаш Шмідт, за даними слідства, брав участь у гібридній війні, яку Білорусь та Росія вели проти Польщі, беручи участь у пропагандистських програмах білоруських та російських державних ЗМІ, розповсюджуючи заяви через свої акаунти у соціальних мережах. У відомстві наголосили, що дії Шмідта «мали підірвати міжнародне становище Польщі і міжнародну політику, а також викликати внутрішню напруженість».

Шмідт приїхав до Білорусі шостого травня, де припросив притулок, заявивши, що в Польщі «зазнавав переслідувань і погроз за самостійну політичну позицію». Олександр Лукашенко заявив, що попросив білоруських силовиків «доглянути» за ним, а також назвав нісенітницею заяви про те, що білоруські спецслужби завербували польського суддю.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський назвав Шмідта «зрадником». «Це абсолютно шокуючий випадок. У нас колись був зрадник, і, здається, це подібний випадок», — сказав він. Агентство внутрішньої безпеки (АВБ) Польщі початок перевірку обсягів секретної інформації, до якої мав доступ Шмідт.

За інформацією порталу Prawo.pl, влітку цього року Шмідт мав увійти до складу колегії, яка займається питаннями відмови у видачі допуску до секретної інформації. До них, зокрема, належать документи з грифами «таємно» НАТО, ЄС та Європейського космічного агентства. Також він мав виступати з доповіддю з п’яти справ, заведеною на главу АВБ.