Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) підтвердила законність стягнення необґрунтованих активів на понад 2,8 млн грн колишнього заступника начальника митного поста – начальника відділу митного оформлення №1 митного поста «Одеса-автомобільний» Одеської митниці, повідомляють «Хроніки» з посиланням на НАЗК

Таке рішення було ухвалене на основі матеріалів, зібраних Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) під час проведення моніторингу способу життя службовця, та за апеляційною скаргою прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Апеляційна палата ВАКС змінила рішення суду першої інстанції від 25 січня 2024 року та стягнула з колишнього посадовця два паркомісця на 23 та 15 квадратних метрів вартістю 384 тис. грн. в елітному житловому комплексі в центрі Одеси – судом першої інстанції стягнення цих активів було обмежено вартістю їх придбання.

Також колегія суддів постановила конфіскувати у митника не сам необґрунтований актив у вигляді квартири в Одесі площею понад 120 квадратних метрів в межах вартості його придбання (майже 2,5 млн грн), а грошові кошти у зазначеній сумі.

Посадовець намагався довести, що вказані активи його мати набула за рахунок власних заощаджень, а також позики знайомої їхньої сім’ї. Проте суд встановив, що реальної можливості накопичити необхідну суму для придбання об’єктів нерухомого майна 85-річна мати службовця не могла. Як і її знайома, яка нібито позичила гроші.

Крім того, мати митника не володіла автомобілями, тому не мала потреби у двох паркомісцях. Ними користувався її син.

Рішення Апеляційної палати ВАКС набрало законної сили