Ukraine Fraudulent Call Center

В Україні викрили злочинне «ОПГ», члени якої через шахрайські кол-центри переконували громадян України, Молдови, Казахстану та Євросоюзу інвестувати у криптовалюту.

Національна поліція України повідомила, що затримала 14 осіб, у тому числі передбачуваних організаторів схеми.

Внаслідок обшуків у Київській області правоохоронці конфіскували 12 автомобілів преміум-класу, включаючи Mercedes, Porsche та BMW, 136 одиниць комп’ютерної техніки, 951 сім-карту, а також 64 500 доларів, понад 311 тисяч гривень (7650 доларів) та 4600 євро готівкою.

У поліції зазначили, що намагаються встановити точну кількість потерпілих та остаточну суму збитків.

За даними Нацполіції, імовірно, мережу шахрайських кол-центрів організували 49- та 51-річний громадяни Грузії, які мають авторитет у кримінальних колах. Вони залучили до схеми ще 12 осіб, які пропонували довірливим громадянам різних країн інвестувати у криптовалюту.

Вони використовували типову для таких злочинів тактику: оператори кол-центрів представлялися біржовими експертами і переконували жертв вкластися в інвестиційну схему.

Як повідомили правоохоронці, шахраї використали різні психологічні прийоми, щоб переконати жертв у прибутковості інвестицій. В надії заробити потерпілі переказували гроші на електронні гаманці та банківські картки злочинців.

За даними Нацполіції, кожен учасник схеми мав свою зону відповідальності: розробку плану, підбір співробітників і передачу їм особистих даних «клієнтів», забезпечення прикриття для «бізнесу», а також розподіл доходу між учасниками угруповання.

Усі підозрювані перебувають під вартою, процесуальне керівництво у цій справі здійснює Київська обласна прокуратура.

Нацполіція України викрила мережу шахрайських кол-центрів (Фото: Національна поліція України)