Судячи з листування в Telegram, екс-начальник Генштабу Молдови Ігор Горган інформував полковника ГРУ Олексія Макарова про політичну обстановку в країні та постачання військової техніки в Україну, повідомляють The Insider і «Маленька країна» (Молдова)

Кар’єра Ігоря Ґорґана у Генштабі Молдови складалася непросто: вперше він очолив відомство у 2013 році, але незабаром залишив посаду через конфлікт із тодішнім міністром оборони Анатолієм Шалари. Повернувся до Генштабу він у 2019 році, коли президентом країни став ставленик Кремля Ігор Додон, проте вже 2021-го новий лідер країни Майя Санду відправила Горгана у відставку.

1024px Igor Gorgan

У розпорядженні журналістів опинилося Telegram-листування Горгана з його куратором із ГРУ Олексієм Макаровим. The Insider зазначає, що їхні контакти почастішали у квітні 2022 року, через два місяці після повномасштабного вторгнення Росії до України.

Найбільше російські спецслужби хотіли знати, яку зброю закуповує Київ, Горган також інформував ГРУ про політичну обстановку всередині Молдови та діяльність президента Санду, яка позбавила його посади в Генштабі. Секретну інформацію Горган отримував від контактів у Міністерстві оборони.

Журналісти не змогли встановити, коли саме Горган почав працювати на ГРУ. За версією джерела The Insider у військовій розвідці, ймовірно, активні контакти почалися у 2004 році, коли Ґорґан служив у місії НАТО.

Макаров не перший куратор Ґорґана від російських спецслужб. Раніше молдованин працював з російським військовим аташе в Кишиневі Вадимом Ухнальовим, який зараз займає аналогічну посаду в Казахстані, де «встановив активні контакти серед військового керівництва».

Після Ухнальова куратором Ґорґана став ще один російський військовий аташе, Ігор Довбня, якого у 2017 році вислали із Молдови за шпигунство. Зараз він очолює апарат російських військових аташе в Киргизстані.

Полковник Макаров із російської військової розвідки став контактною особою Ґорґана у 2018 році. Молдовські журналісти неодноразово бачили Ґорґана у російському посольстві в Кишиневі, а одного разу — на конфіденційній зустрічі з Макаровим. У листуванні шпигун закликав росіян запровадити до Молдови війська: «Нам терміново потрібне очищення країни від усякої фашистської мразі!!! … Передайте… Час настав. Тут, на радість, немає «Азова» та інших нацформувань, а з політиками розберемося швидко».

Як передають журналісти, у липні 2023 року Горган перестав відповідати на повідомлення і влаштувався в представництво ООН у справах біженців у Кишиневі (UNHCR-Moldova), яке допомагає постраждалим від війни українцям.

начальник Генштабу Молдови Ігор Горган (Фото: Wikimedia Commons)